Design thinking. Model pracy badawczej w obliczu dzikich problemów nauk społecznych - Zielińska , Ewa (Stan Rzeczy, 2013)
Design thinking to w terminologii wzornictwa przemysłowego proces prowadzący do powstania produktu. Richard Buchanan proponuje, by zaadaptować go również na potrzeby dziedzin innych niż sztuka użytkowa. W artykule zostaje rozpatrzona zasadność owego postulatu w stosunku do nauk społecznych. Autorka analizuje kilka płaszczyzn praktyki badawczej, dla których model myślenia projektowego mógłby stanowić wartościowy punkt odniesienia. Propozycje ich modyfikacji na podstawie design thinking traktuje jako pewne typy idealne i zaproszenie do dalszych dyskusji.