Cóż po socjologii... - Bukraba-Rylska, Izabella (Stan Rzeczy, 2015)
Tekst wykładu inauguracyjnego zawiera refleksje nad ideą uniwersytetu, powinnościami profesorów i prawami studentów oraz słowa krytyki pod adresem aktualnej kondycji uczelni podporządkowanych biurokracji.