Identyfikacje narodowe i kulturowe Greków urodzonych w Polsce - Mycielska-Środoń , Maria (Stan Rzeczy, 2012)
Artykuł jest analizą tożsamości narodowej (national identity) Greków urodzonych w Polsce. Wskazuje na swoiste „pęknięcie” tej tożsamości (identity) i konieczność rozróżnienia w jej obrębie identyfikacji narodowej (national identification), budowanej na podstawie niezwykle silnego w myśleniu potocznym „mitu krwi” i identyfikacji kulturowej (cultural identification), rozumianej jako postrzeganie danej kultury jako swojej, zrozumiałej, szczególnie bliskiej. Prekursorką tego podziału terminologicznego była Antonina Kłoskowska, jednak jej pojęcie „walencji” jako wyznacznika identyfikacji kulturowej nie wydaje się wystarczające do opisu tego aspektu tożsamości Greków urodzonych w Polsce i zostaje w artykule poszerzone.