Jednostkowość, forma, struktura. Kiedy metafizyka pomaga w opisie objętości bycia - Piette, Albert (Stan Rzeczy, 2022)
Artykuł skonstruowany w formie krótkiego eseju stawia pytania o uwarunkowania opisów jednostki ludzkiej jako podmiotu o wyraźnym kształcie. Krytykuje klasyczne sformułowania antropologii społecznej, które zwyczajowo rozmywają człowieka w swoich obserwacjach i opisach. Autor przywołuje myśli Parmenidesa, Arystotelesa i matematyka Renégo Thoma, aby znaleźć podstawy do opisu człowieka jako pojedynczej jednostki. Zarazem w pojęciu objętości bycia znajduje klucz pozwalający mu na syntezę jego propozycji teoretycznej.